Triumfbågen – vacker på håll och magiskt fina vyer från toppen

Triumfbågen, eller Arc de Triomphe som den heter på franska, reser sig vid slutet av Champs-Élysées på Place Charles-de-Gaulle. Kliv upp i den 50 meter höga bågen och spana ut över avenyn.

Triumfbågen i Paris

Triumfbågen är ett av Paris mest kända landmärken med Champs-Élysées som landbana och en inte helt okrånglig historia bakom sig. Platsens ursprungliga namn är Place d’Étoile och den ligger på mitten av Axe Historique. Här knyts hela tolv av Paris stora avenyer samman i en stor rondell.

Napoleons triumf

Idén om att bygga Triumfbågen kom från Napoleon I, som ville bygga monumentet till minne av Frankrikes seger i slaget vid Austerlitz år 1805. Att påvisa Frankrikes storslagenhet var nämligen ett måste för Napoleon.

Arkitekten Jean Chalgrin var den som fick i uppdrag att rita Triumfbågen och även om han fick det år 1805 så stod bygget inte klart förrän år 1836. Då hade Napoleon inte regerat sedan år 1815 och hade varit död i 15 år. Dåvarande kung Louis-Philippe dedikerade istället monumentet till de soldater som kämpat i den franska revolutionen.

Triumfbågens konstruktion påminner om någonting antikt romerskt – och det är faktiskt inte så konstigt. Under tiden som Napoleon ville ha triumfbågen byggd var det nämligen en retrovåg som flöt genom Frankrike, och just romerska idéer var på modet.

Den okände soldatens grav

Triumfbågen är hela 50 meter hög, 45 meter lång och 22 meter bred. Under valvet på bågen finns den berömda ”Den okände soldatens grav”. Trots namnet är graven ett minne tillägnat inte bara en utan alla de soldater som stupade under det första världskriget, men som aldrig blev identifierade.

Den första soldaten begravdes här år 1921. Varje år, på stilleståndsdagen den 11 november, lägger den franska presidenten en blomsterkrans på graven till soldaternas åminnelse. Men Den okände soldatens grav är inte bortglömd resten av året.

Varje dag klockan halv sju tänds en flamma vid graven, till soldaternas minne.

Klättra upp i Triumfbågen

Naturligtvis är det häftigt att bara gå runt och under Triumfbågen, men visste du att man även kan klättra upp i den? Här uppifrån har du utsikt över hela Paris och får dessutom ett unikt panorama av avenyn Champs-Élysées.

Om du har möjlighet rekommenderar vi starkt att du även besöker Triumfbågen på kvällen, då Paris och Champs-Élysées kanske är som vackrast att beskåda.

Triumfbågen är öppen mellan klockan tio på morgonen och halv elva på kvällen, alla dagar i veckan (med undantag för vissa helgdagar och den 11 november). Under sommarmånaderna är bågen öppen en halvtimme längre.

För att komma upp dit behöver du en biljett och för att bli insläppt behöver du komma i tid. Sista insläpp sker nämligen 45 minuter före stängning.

Det kan vara klokt att hålla koll på högsäsong och dagar då det är högt tryck på Triumfbågen. Det är nämligen inte tillåtet att vara hur många som helst uppe i Triumfbågen av säkerhetsskäl.

Därför kan insläppet stänga tidigare än utsatt tid, om personalen ser att det redan är tillräckligt många besökare på väg upp.

Priser och hur du tar dig hit

Det kostar 12 euro att besöka Triumfbågen för vuxna men det finns vissa undantag. Bland annat är priset endast 9 euro om du är lärare från ett annat land än Frankrike eller reser i en grupp om minst 20 människor.

Det finns många sätt att ta sig till Triumfbågen. Du kan exempelvis åka buss (linje 22, 30, 31, 52, 73, 92), RER (Regional Express Rail) linje A eller tunnelbana. Väljer du det sistnämnda alternativet är det linje 1, 2 och 6 som gäller och du ska gå av vid Charles-de-Gaulle-Etoile.

Det är också möjligt att ta sig hit med bil men tänk på att trafiken lätt blir överväldigande i Paris och att det ofta är svårt att hitta parkering.

Boka biljett till Triumfbågen

För att komma upp i Triumfbågen måste du köpa en biljett. Att boka biljett i förväg över nätet är därför en god idé. Bokar du på nätet slipper du kötiden till biljettluckan och får dessutom ofta biljetten till ett bättre pris än om du köpt den på plats.

På grund av säkerhetsskäl måste alla besökare genomgå en säkerhetskontroll innan man får gå upp till Triumfbågens topp. Det innebär att ingen biljett kan ge företräde i kön till toppen. Däremot slipper du förstås stå i biljettkön om du bokar över nätet.

Vi rekommenderar vår samarbetspartner Get Your Guide. Genom dem får du en bra översikt över alternativen och det är lätt att boka. Dessutom får du ofta avboka biljetten om du skulle behöva göra det.

» Boka biljett till Triumfbågen

Här finns fler biljetter och guidade turer relaterade till Triumfbågen:

 

 

(Senast uppdaterad 2019-11-13)