Hem » Museum » Louvren

Louvren

Fler Bilder

I hjärtat av Paris, på Île de la Cité i 1a arrondissementet, finns världens mest besökta museum; Musée du Louvre. Fördelat på en area på över 60 000 kvadratmeter visas museets hela 35 000 föremål upp. Här finns inte bara målningar, utan även skulpturer, teckningar, tryck och antikviteter från hela världen, från en tidslinje som sträcker sig från flera hundra år före Kristus fram till 1800-talet. Den mest berömda tavlan genom tiderna finns här, Leonardo da Vinci’s Mona Lisa.

Historien om Louvren börjar redan på 1100-talet då Kung Filip II lät bygga en fästning på platsen för att skydda Paris mot angripare. Efterträdande kungar fortsatte genom åren att bygga till och bygga om denna fästning som blev slottet Louvren. När Ludvig XIV flyttade hovet från Louvren år 1682, lämnades hela samlingen konst, som förvärvats genom århundraden, kvar på slottet. Louvren byggdes om till museum och öppnade för allmänheten efter Franska revolutionen.

Vid entrén till Louvren finns den stora pyramiden i glas, som president Mitterrand lät bygga 1989, och ingick i ett stort renoveringsprojekt av Louvren. Pyramiden utanför entrén är en av två. Den andra delen stod klar 1993 och är en inverterad pyramid med basen i markplan och spetsen pekande nedåt i gångarna under.

Museet är öppet från 9 till 18 alla dagar utom tisdagar och vissa helger. Onsdagar och fredagar är det kvällsöppet till 22. Biljettpriserna varierar lite beroende på om man vill se en speciell utställning, eller vid guidade turer. Även om man försöker så kan man omöjligt se alla konstverk i Louvren på en dag. En guidad tur är därför prisvärd om man har ont om tid, då man guidas till de verkliga höjdpunkterna.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.