Hem » Klassiska Nattklubbar » Moulin Rouge

Moulin Rouge

Fler Bilder

Varje kväll klockan 21.00 och 23.00 går ridån för en av de mest berömda föreställningarna genom tiderna, Moulin Rouge. Just nu spelas Féerie, vilken beskrivs som en glittrande show med över 100 artister från världen över, som framför storslagna nummer till originalmusik spelad av 80 musiker och 60 körsångare.

Om man översätter Moulin Rouge ordagrant, betyder det ’röd väderkvarn’. En röd väderkvarn är även vad som har blivit symbolen för denna världsberömda och storslagna liveshow, uppsatt i Paris ända sedan 1889. Namnet är hämtat från 1600-talets Paris, då det uppställt på Montmartre fanns inte mindre än 30 väderkvarnar.

Moulin Rouge skapades av Joseph Oller, en bookmaker som bytte karriär till show business. Han var även grundare till Paris music hall; Paris Olympia. Redan från början var Moulin Rouge en succé, men det var ingenting jämfört med den popularitet cabarén skulle få efter att ha introducerat en ny dans; Can can. Can can innebar ursprungligen att ”finare” prostituerade som jobbade i lokalen lockade till sig klienter genom att lyfta på sina kjolar och visa benen, underkläderna och ibland mer än så. Som så mycket annat i Paris under den här tiden ansågs bland annat därför Moulin Rouge som en vågad och extravagant upplevelse. Ju längre tid som gick så blev showen mer och mer populär, och de prostituerade byttes ut mot dansare som på scen utförde den mer fartfyllda och akrobatiska Can can vi känner till idag. Showen består dock inte enbart av Can can, utan även operetter och annan typ av dans och sång. Många världsstjärnor har uppträtt på Moulin Rouge, bland andra Ella Fitzgerald och Liza Minelli för att nämna några.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.