Hem » Sevärdheter » Eiffeltornet

Eiffeltornet

Fler Bilder

Inför världsutställningen 1889, som det år skulle hållas i Paris, fick ingenjören Gustave Eiffel i uppdrag att bygga världens högsta torn. Resultatet blev Eiffeltornet – La Tour Eiffel. Tornet invigdes den 31 mars 1889. Gustave Eiffel fick mycket kritik för sitt torn, som kallades för namn som Giraffen eller Järnmonstret. Tanken var att tornet skulle rivas när utställningen var över, men som högsta byggnad i Europa visade sig tornet fungera exceptionellt bra att placera en radioantenn på (numera en TV-antenn), och man bestämde sig för att låta tornet stå kvar. Tornet förblev världens högsta fram till 1930 då Chrysler Building byggdes i New York.

Bara någon månad efter att tornet invigts flyttade den franska morgontidningen Le Figaro in en tidningspress på andra våningen. Parisarna kunde nu komma till tornet och få en egen tidning tryckt med sitt namn på som ett bevis på att de varit i tornet.

I toppen av tornet placerades utrustning för att mäta temperatur, vind och väderförhållanden. Detta laboratorium finns kvar även idag, och dagliga avläsningar görs av lokala metrologiska kontoret och presenteras i bland annat Le Figaro.

Varje år besöker över 6 miljoner turister Eiffeltornet. Hela tornet består av 12000 järnbalkar som bara i sig väger över 7000 ton. Den totala vikten på tornet uppgår till drygt 10 000 ton. Det finns tre våningar i tornet som är totalt 324 meter högt. Det är 668 trappsteg upp till andra våningen, 115 meter över marken, och 1665 trappsteg till tredje våningen 276 meter upp. Hit måste man som turist skippa trappan och av säkerhetsskäl istället ta hissen. Tänk på att det under högsäsong kan vara lång väntan i kö för att få åka upp till toppen.

Första våningen ligger 57 meter över marken. Här finns flera utställningar, bland annat en del av originaltrappan, att utforska. Vill du äta här så finns restaurangen Altitude 95. Sedan 2004 kan man även åka skridskor på denna våning under vinterhalvåret.

Andra våningen huserar Jules Verne, en restaurang med stjärnor i Michelin-guiden. För att komma hit tar du restaurangens privata hiss. Denna våning har även flera souvenirshoppar, en snack bar och en underbar utsikt över Paris i 360 graders vinkel.

För den som vågar ger tredje våningen en fullkomlig och storslagen utsikt.

Öppettider och priser skiftar en del beroende på om du vill ta hissen eller trapporna, från 4.50€ och uppåt. Barn under 4 år kommer in gratis, och det är även några Euro billigare för de under 25 år. Mer information finns på www.tour-eiffel.fr.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.
 


Kommentarer

lena
Oktober 17, 2011, 6:57
Har precis besökt Paris och Eiffeltornet, HELT underbart !!!!