Hem » Sevärdheter » Grande Arche

Grande Arche

Fler Bilder

Ute i La Défense, ett affärsdistrikt strax väster om Paris innerstad, står La Grande Arche. Den 110 meter höga byggnaden är resultatet av en arkitekttävling, initierad i början på 80-talet av Frankrikes dåvarande president, François Mitterand. Den danska arkitekten Johann Otto von Sprechelsen vann tävlingen, och fick således uppdraget att konstruera monumentet. Grande Arche började byggas 1982 och stod klart att beskåda 1989. Tanken bakom kuben var att bygga en modern variant av Triumfbågen. Åsikterna går isär huruvida detta har åstadkommits eller inte.

Kuben är placerad i västra änden av den så kallade Historiska axeln, en rak linje mellan La Défense och Louvren. Denna linje löper via flera andra historiska monument, som obelisken vid Place de la Concorde, Champs-Élysées och Triumfbågen.

Grande Arche brukar liknas vid en ihålig kub, eller hyperkub, och dess bredd och djup (108 respektive 112 meter) är nästan lika med dess höjd. Själva stommen är gjord i betong. Hela fasaden är täckt med glas och marmor från Carrara i Italien. Inuti kubens sidor finns flera kontorslokaler, medan taket fungerar som turistmål. För ungefär 10€ får du lov att stiga innanför kubens väggar. Här finns bland annat flera utställningar och filmvisning. Hissarna är helt i glas och ger en fantastisk panoramavy upp till toppen av monumentet. I denna moderna del av arkitektur får du en unik möjlighet att kunna se längs med hela Axe historique och ut över det historiska Paris.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.