Hem » Sevärdheter » Paris Katakomberna

Paris Katakomberna

Fler Bilder

Vid entrén begär de 7€, sedan får du komma in. En trappa leder ner under marken ungefär 20 meter. Efter det börjar mörkret. In i de underjordiska gångarna tills det blir stopp vid en port. ”Arrête, c´est ici l´empire de la mort” – Stopp, det här är dödens rike. Det är här ditt äventyr i Paris underjordiska katakomber börjar på riktigt. Du har nämligen kommit fram till benkammaren.

Katakomberna i Paris, eller l´Ossuaire Municipal som är det officiella franska namnet, är en stor massgrav. Här finns ungefär 6 miljoner skelett begravda i ett virrvarr av tunnlar och gångar som uppgår till den totala sträckan av hela 30 mil.

Historien om katakomberna börjar redan på romarnas tid, vilka utnyttjade gångarna för kalkbrytning. År 1785 skulle de komma att användas till något helt annat.

Dödliga sjukdomar som pest, dysenteri och smittkoppor hade börjat spridas bland invånarna i Paris från de överfulla kyrkogårdarna. Det togs därför ett beslut om att utnyttja katakomberna och flytta alla lik från kyrkogårdarna dit. Nattetid, för att inte uppröra befolkningen, fraktades kärror med skelett längs Paris gator. Dessa staplades sedan prydligt inne i katakomberna, vilket resulterade i bokstavligt talat murar av dödskallar och benknotor.

Endast en liten del av katakomberna är öppna för allmänheten. Det är straffbart med böter att vandra i de avspärrade gångarna, eller plocka med sig benbitar från platsen. Trots det har gångarna används av bland annat franska motståndsrörelser under Andra världskriget, och i modern tid har man avslöjat både kasinoverksamhet och fester anordnade av ungdomar som tagit sig ner i katakomberna via tunnelbanesystemet.

Är du inte rädd för spöken och önskar besöka denna kusliga plats ska du bege dig till Place Denfert-Rochereau i 14e arrondissementet. Här är öppet alla dagar mellan 10 och 17. Sista insläppet är 16.00.


Adress: 1 Place Denfert-Rochereau 75014 Paris, France

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.