Hem » Sevärdheter » Montmartre

Montmartre

Fler Bilder

En av Paris mest älskade stadsdelar är Montmartre, som ligger i Paris norra delar i 18e arrondissementet. Området är döpt efter kullen Montmartre, vilket är Paris högsta punkt, hela 130 meter över havet. Här står den vita basilikan Sacré-Coeur. Namnet Montmartre kan översättas med Martyrberget, uppkallat efter den franska biskopen och martyren Sankt Dionysius (på franska Saint Denis), som mördades på platsen år 262.

Montmartre har sedan 1800-talet varit hemvist för flertalet kända konstnärer och artister, som jobbade och hämtade inspiration på, och kring, Montmartre. Bland dem finns Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Henri Matisse för att nämna några. På torget i Montmartre, Place du Tertre, finns än idag åtskilliga konstnärer som livnär sig på att sälja sina tavlor, och måla porträtt. Från 1600-talet fram till Första världskriget var detta platsen där alla konstnärer, musiker, poeter och andra artister samlades för att synas och höras.

Denna del av Paris är även känt för sitt rika nattliv. Mest berömda nattklubben i området är Moulin Rouge, en teater känd för sina shower med lättklädda kvinnor på 1890-talet. Här visas storslagna shower i sprakande färger och kostymer, med sång och dans framfört av flera hundra artister. Det mest kända dansnumret är cancan, vilken faktiskt ursprungligen började dansas på Moulin Rouge vid förra sekelskiftet. Teatern är lokaliserad i Pigalle, ett område i de södra delarna av Montmartre, vilket är känt som sexkvarteren. Här finns både erotiska klubbar och butiker, vilket brukar locka en hel del till att besöka kvarteren.

Montmartre är ett mycket älskvärt ställe att besöka, med sina kullerstensgator och pittoreska hus och caféer. Gatorna är kantade av uteserveringar, restauranger och barer, och stämningen här är oslagbar. Man spenderar lätt en hel dag här, och för de som vill finns även natten till godo.


  • Karta - Hitta Hit







Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.