Hem » Sevärdheter » Sacré Coeur

Sacré Coeur

Fler Bilder

På toppen av Montmartre, 129 meter över havet, ligger ett av Paris främsta landmärken; Sacré-Coeur. Den Romersk-Katolska kyrkan var tillägnad Jesus hjärta, vilket gav upphov till namnet som betyder just heligt hjärta. Sacré Coeur byggdes som ett löfte om gottgörelse för synd, vilket ansågs vara varför de franska trupperna hade besegrats av tyskarna och Paris hade invaderats år 1870. Montmartre valdes ut som byggplats av Paris ärkebiskop, Cardinal Guibert, år 1872. Bygget finansierades genom gåvor från hela landets invånare, som med sina bidrag hoppades på att riket skulle helas igen och synderna skulle bli förlåtna. Starten för bygget gick 1875, men det skulle ta nästan 45 år innan kyrkan invigdes år 1919, efter Första världskrigets slut.

Kyrkan byggdes av arkitekten Paul Abadie och är i romersk-bysantinsk stil. Insidan är täckt av mosaik, bland annat finns i en av kupolerna en berömd avbildning av Jesus, vilken är en av de största i världen. Här finns flera kapell och gångar att vandra genom, som leder till bland annat kyrkans krypta. Alla fönster är vackra bilder skapade av färgat glas. Originalfönstren förstördes under Andra världskriget men restaurerades kort efter.

I kyrkan finns även en enorm orgel designad av Aristide Cavaillé-Coll. Den är 85 meter bred och 35 meter hög.

Man kan även ta sig upp i kupolen på kyrkan. Den är 16 meter bred och 55 meter hög, vilket ger en total höjd på 200 meter över havet, den näst högsta i Paris (efter Eiffeltornet). Härifrån kan man se så långt som 5 mil och uppleva en av de mest storslagna utsikterna över Paris.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.