Hem » Sevärdheter » Triumfbågen

Triumfbågen

Fler Bilder

Vid slutet av Champs-Élysées, på Place Charles-de-Gaulle, står Triumfbågen, eller Arc de Triomphe som den heter på franska. Platsens ursprungliga namn är Place d’Étoile, och ligger på mitten av Axe Historique. Här knyts hela tolv av Paris stora avenyer samman i en stor rondell.

Idén om Triumfbågen kom från Napoleon I som ville bygga monumentet till minne av Frankrikes seger i slaget vid Austerlitz 1805. Arkitekten Jean Chalgrin var den som ritade Triumfbågen. Bygget stod dock inte klart förrän 1836, då kung Louis-Philippe dedikerade monumentet till de soldater som kämpat i Franska revolutionen.

Den romerskt inspirerade Triumfbågen är hela 51 meter hög, 45 meter lång och 22 meter bred. Under valvet på bågen finns ”Den okända soldatens grav”, vilket är ett minne från Första världskriget av de soldater som stupade, men aldrig blev identifierade. Den första soldaten begravdes här år 1920. Varje år, på stilleståndsdagen den 11 november, lägger den franska presidenten en blomsterkrans på graven till soldaternas åminnelse.

För att komma fram till själva Triumfbågen bör du använda den passage som går under marken. När du väl har vandra runt nedanför bågen kan du dessutom klättra de 234 trappstegen upp i toppen. Här visas utställningar kring Triumfbågens historia, och man får en chans att studera dess arkitektur på nära håll. Utsikten härifrån täcker hela Paris, och man kan se längs med hela Champs-Élysées och Axe Historique till långt bortom La Défense.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.